Wat is HSCT

HSCT staat voor autologe hematopoëtische stamcel transplantatie. 

Het doel van stamceltransplantatie is om het afweer te resetten.


Kort samengevat bestaat deze behandeling uit drie stappen. 

Als eerste worden stamcellen uit het bloed gehaald en tijdelijk ingevroren. 

Vervolgens wordt het immuunsysteem vernietigd d.m.v. chemotherapie en antilichamen. 

Tot slot krijg ik mijn eigen stamcellen terug via een infuus, waarmee het afweersysteem opnieuw wordt opgebouwd.


Wat gebeurt er in het lichaam d.m.v. deze behandeling?


De fout in het immuunsysteem waarbij kwaadwillende B en T cellen de gezonde cellen in het lichaam aanvallen en daar schade toebrengen, worden d.m.v. chemotherapie onderuit gehaald. Het ‘geresette’ immuunsysteem wordt met behulp van de lichaamseigen stamcellen weer sneller opgebouwd waardoor de kans op infecties en complicaties kleiner wordt. Het immuunsysteem wordt teruggebracht naar een moment voordat de MS ontstond en er nog geen kwaadwillende B en T cellen aangemaakt werden. Daarnaast kunnen de stamcellen mogelijk de (recente) schade die door de MS in het centraal zenuwstelsel werd veroorzaakt al dan niet deels herstellen.


Waarom moeten MS patiënten hiervoor naar het buitenland en niet te lang afwachten? 


Er zijn meerdere organisaties wereldwijd die een vorm van HSCT behandeling aanbieden. In Nederland wordt HSCT ook gedaan, maar helaas nog niet bij MS.  Het is namelijk van groot belang om de ziekteactiviteit zo snel mogelijk te stoppen in plaats van af te remmen, om verdere onherstelbare zenuwschade te voorkomen. Het is belangrijk om niet te lang af te wachten, omdat een zo positief mogelijke uitkomst afhankelijk is van een aantal relevante factoren. De vorm van MS is inmiddels niet meer relevant, omdat bij alle vormen van MS een positievere uitkomst is gebleken t.o.v. reguliere MS remmende medicatie. Om de risico’s af te wegen voor het uitvoeren van een HSCT behandeling, zijn de beste resultaten verkregen met de volgende factoren (aldus Dr. Federenko, Moskou, Rusland):


  • Vorm van MS: RRMS heeft de beste resultaten
  • MS diagnose van korter dan 5 jaar
  • Een leeftijd van <35 jaar wordt als meest gunstig aangegeven
  • De mate van invaliditeit. Hiervoor bestaat een schaalverdeling, een zogeheten EDSS score. Wanneer je score te hoog is word je ook niet meer bij alle klinieken toegelaten. 

 

Het neemt niet weg dat de behandeling ook bij de overige vormen van MS ingezet wordt, bij hogere leeftijden, langere ziekteduur, etc. Kortom, het is dus belangrijk om deze behandeling zo vroeg mogelijk in te zetten om verdere schade te beperken.
Lees meer op: https://mamametms.nl/hsct-de-behandeling/


Bron: www.mamametms.nl

Bron: www.hsct-russia.com